Byggnadsvårdsföreningen

Bygge som håller över tid

Pappspänna, lerklina eller renovera fönster? P1 Medlem gör det lätt för Svenska byggnadsvårdsföreningen att hålla koll och ge goda råd till sina medlemmar om det mesta som rör byggnadsvård.

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende och ideell förening som bildades 1975 under det av Europarådet utlysta byggnadsvårdsåret. Den är till för alla som är intresserade av byggnadsvård, både privatpersoner och yrkesgrupper som till exempel arkitekter och byggnadsantikvarier. Arbetet går ut på att skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider genom opinionsbildning, kunskapsspridning av beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.

– Vi är ingen hembygdsförening utan vi måste vårda även det som är byggt på 70-talet, säger Gunilla Lundgren, som har hand om annonsering, fakturafrågor och medlemsservice. Utöver att bistå medlemmarna med råd ger föreningen också ut tidningen Byggnadskultur och anordnar byggnadsvårds/trädgårdsläger varje år där deltagarna får vara med och restaurera en gammal byggnad eller en park/trädgård enligt äldre traditionella metoder.

– Vi gör också en vårresa i Sverige och en höstresa utomlands med guidade turer och har ett konvent i Mariestad vartannat år där det ligger en yrkeshögskola för byggnadsvårdare. Vi deltar på olika mässor för att synas, men tyvärr är vi fortfarande ganska okända bland allmänheten.

Spindeln i byggnadsvårdsnätet

På ”Gula Listan – kulturarv i fara” på hemsidan kan medlemmar själva lägga in rivningshotade miljöer och hus.
Grönt står för räddat, gult är varning och rött rivet.

– Det är många som engagerar sig och vill ha hjälp att rädda hus i riskzonen. Vi brukar uppmana dem att starta till exempel Facebookgrupper för att väcka opinion, säger Gunilla.

I medlemskapet ingår även rabatt i byggnadsvårdsbutiker över hela landet, fri rådgivning via något av de drygt 60 länsombuden och inbjudningar till seminarium och konferenser. Gunillas jobb är att vara spindeln i byggnadsvårdsnätet. Hon har jobbat med PositionEtt sedan 2010.

– Vi hade ett eget FileMakersystem och hade planer på att byta ut det, men insåg att det är så otroligt många funktioner som ska till. P1 Medlem har levererat det vi behöver och utvecklat nya funktioner under tiden. Antalet medlemmar varierar mellan 6 500–7 000. Tidigare anmälde man sig via hemsidan och sedan fick Gunilla lägga in alla uppgifter manuellt, göra en faktura och mejla ut den och ett välkomstbrev.

– Det tog en hel del tid i anspråk. Numera går det att köpa ett medlemskap direkt på hemsidan genom att swisha eller betala med kort. Betalningen sker via PayEx och Swedbank. Fördelen för mig är att jag nu slipper göra fakturor och skicka ut påminnelser.

Integrerad SMS-tjänst

Vissa uppgifter läggs numera direkt in i P1 Medlem vilket gör att användaren kan logga in med sin mejladress för att se sitt medlemskap, ställa frågor i frågeforum på webben, få mejladresser och telefonnummer till länsombuden, handla billigare i webbshopen och läsa vissa artiklar.
– Just nu tittar PositionEtt på hur man ska kunna lägga ihop dubbletter om en person anmäler sig på nytt från en ny mejladress och då använda sig av den mejladressen istället. Fyra gånger per år mejlas det ut avier via SparkPost till de medlemmar vars medlemskap håller på att gå ut. Saknas det en mejladress används istället den integrerade SMS-tjänsten i P1 Medlem.

- Nu hoppas vi att PositionEtt ska kunna ordna så att vi kan skicka ut vårt nyhetsbrev via SparkPost också så att vi kan ta bort MailChimp som är en egen databas. Då kan vi använda registret i P1 Medlem och vara säkra på att det går till rätt personer, säger Gunilla. Vi vill också ha med en betalknapp i påminnelsebrevet som går ut via mejl så att det är enkelt att betala sin medlemsavgift. Nu står det swishnummer, postgiro och OCR-nummer vilket blir ett extra steg.

Gunilla Lundgren, Medlemsansvarig, Svenska byggnadsvårdsföreningen

Gunilla Lundgren, Medlemsansvarig, Svenska byggnadsvårdsföreningen

"Det ska vara så lätt som möjligt att betala"

Löser problemen

Hon är väldigt nöjd med samarbetet med PositionEtt. Fyra gånger per år kommer utvecklaren Johan Småros på besök när det är dags att göra nyaviseringar eftersom det är ett ganska komplicerat moment.
– Jag brukar ha ett A4-ark fullt med frågor när han dyker upp. Medlemsprogrammet utvecklas hela tiden.

Gunilla tycker också att det känns mindre sårbart att veta att det finns flera personer som är insatta i deras arbete och känner till behoven än att allt hänger på en nyckelperson.

– PositionEtt löser alltid problemen. När vi började titta på det här 2010 sa alla det är klart att ni ska ligga på ett moln och hur gammeldags det var att använda FileMaker, men var är man säkrast? Det är ju här, i en egen databas. Dessutom finns det hela tiden backup och det är alltid den senaste versionen så vi satsade verkligen på rätt häst!


FAKTA Byggnadsvårdsföreningen

Är en oberoende och ideell medlemsförening som bildades 1975 under det av Europarådet utlysta byggnadsvårdsåret. Föreningen arbetar för att skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider genom opinionsbildning, kunskapsspridning av beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande

Läs mer om Svenska byggnadsvårdsföreningen och dess verksamhet på https://byggnadsvard.se


Anders Stafverfeldt

Anders Stafverfeldt

Försäljning

08-545 870 60