Diabetes Stockholm

Lätt att hålla koll på medlemmarna

Diabetes Stockholm var den första av Position Etts kunder som började använda P1 Medlem 2005. – Vi använder det framför allt för att kommunicera med våra medlemmar, säger Birgitta Almqvist, medlemsansvarig.

Diabetes Stockholm, som nyligen bytte både logga och namn från Storstockholms Diabetesförening, bildades 1947 och är en ideell förening som finns till för att sprida kunskap till alla som är intresserade av diabetes. De cirka 3 000 medlemmarna består av personer med typ diabetes 1 och 2, anhöriga och andra intresserade.

– Vi arbetar för att alla med diabetes ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Det innebär bland annat att försöka påverka politiker på olika nivåer, administratörer, vårdpersonal och andra aktörer så att vården för personer med diabetes utvecklas och förbättras, säger Birgitta Almqvist.

Som huvudmedlem betalar man 295 kronor för tolv månader och det går också att vara gratis familjemedlem till en huvudmedlem. En nyhet för i år är företagsmedlemskap. Föreningen ger även ut tidningen Leva med diabetes, nyhetsbrev och arrangerar utbildningar och kurser, kostnadsfria eller till rabatterat pris för medlemmarna.

– På våra kurser och utbildningar kan man både lära sig saker och träffa andra i samma situation att utbyta erfarenheter med. I P1 Medlem kallas våra kurser för konferenser. När alla har anmält sig gör jag deltagarlistan och även viss fakturering i medlemsregistret. Även bekräftelsen skickas ut via P1 Medlem vilket är smidigt för då ser jag direkt att det är gjort.

Birgitta Almqvist, medlemsansvarig

Birgitta Almqvist, medlemsansvarig

“Även om vi har haft P1 Medlem jättelänge finns det ändå smått och gott att upptäcka längs vägen att bli glad över."

Fakturerar varje månad

Eftersom medlemskapet är löpande sker fakturering varje månad. I dag går det till så att Birgitta tar ut en betalfil över vilka medlemmar som ska betala denna månad för att sedan skriva ut pdf-fakturor som skickas per post. Varje faktura får ett OCR-nummer som kan anges vid betalning.

– När vi började med medlemsregistret 2005 var det en stor nyhet att det gick att läsa in OCR-filer så att man slapp att registrera varje inbetalning manuellt. Det är något jag fortfarande kan bli glad över ibland när jag läser in en betalfil 19 år senare, säger Birgitta.

Det finns tankar på att frångå pappersfakturor eftersom det är dyrt, men det är fortfarande många medlemmar som efterfrågar dem. Vissa saknar helt e-post, andra tar gärna emot länkar till utbildningar och kurser, men vill ha viktiga papper i handen.

– De som vill ha sin faktura via e-post får förstås det och kurserna faktureras oftast på det viset, säger Birgitta. Vad gäller autogiro var P1 Medlem inte riktigt förberett för det när vi ville ha det. När vi fick en uppdatering hade intresset svalnat och det blev helt enkelt för dyrt.

År 2015 integrerades hemsidan med medlemsregistret. Det innebär att nyregistrerade medlemmar landar direkt i systemet, och om de betalar på en gång via Swish eller betalkort skapas också deras nya medlemskapsperiod.

– Alla sådana ärenden gjorde vi ju helt manuellt tidigare så det är en stor förändring, säger Birgitta. Sedan har ju GDPR tillkommit också naturligtvis. Förr var det ju jordens jobb att radera medlemmar. Nu genomför vi regelbundet en GDPR-gallring av personuppgifter enligt Dataskyddsförordningens krav med hjälp av Johan på PositionEtt. Det är otroligt behändigt för då håller vi registret aktuellt och behöver inte aktivt tänka på vilka som ska tas bort.

En annan matnyttig funktion är möjligheten att välja målgrupper och ta ut listor efter till exempel ålder eller typ av diabetes.

– Vi kan både få och hitta information. Om vi till exempel uppvaktar politiker kan det vara bra att veta att det är si och så många typ 2-diabetiker som vi företräder. Även om vi har haft P1 Medlem jättelänge finns det ändå smått och gott att upptäcka längs vägen och bli glad över.  Och när det kommer nya uppdateringar kan det ha hänt något roligt som vi inte har haft förut.


FAKTA Diabetes Stockholm

Diabetes Stockholm bildades 1947 och är en ideell förening. Att påverka samhället och förbättra villkoren för barn och vuxna med diabetes, är grunden i föreningens arbete. Syftet är att ge stöd och råd för att underlätta vardagen, göra diabetesvården bättre och höja kvaliteten.

Föreningen har i dag cirka 3 000 medlemmar som består av personer med typ diabetes 1 och 2, anhöriga och andra intresserade.

Läs mer på https://diabetesstockholm.se


Anders Stafverfeldt

Anders Stafverfeldt

Försäljning

08-545 870 60