Stockholms läns hembygdsförbund

Full koll på medlemmarna

Stockholms Läns Hembygdsförbund håller koll på sitt medlems- och prenumerationsregister med hjälp av P1 Medlem Light.
– Om det kört ihop sig har vi alltid fått hjälp att lösa det, säger Ann Pettersson, hembygdskonsulent.

Hembygdsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser. Bara i Stockholm finns det drygt 33 000 medlemmar i de 121 medlemsföreningarna som tillhör Stockholms Läns Hembygdsförbund.

– Det finns föreningar i alla kommuner och fokus ligger främst på att arbeta med kulturarvsfrågor, säger Ann Pettersson, hembygdskonsulent på Stockholms Läns Hembygdsförbund. En hembygdsförening kan arbeta på många olika sätt. Vissa fokuserar mest på lokalhistorisk forskning och har ingen hembygdsgård. Andra, som ofta huserar på landsbygden eller i skärgården, kan ha ett stort hembygdsmuseum med flera utställningar.
Många föreningar anordnar också firanden på stora traditionella högtider som nationaldagen och midsommar liksom valborgsmässoeldar, julmarknader och spökvandringar under Halloween. Föreningarna ger också kurser i allt från byggnadsvård till hur man planterar en tidstypisk trädgård. Många hyr också ut delar av sina hus och gårdar till bröllopsfester, dop och begravningskaffe.

– Det är en så bred rörelse så det kan verkligen handla om allt som medlemmarna vill engagera sig i som rör deras hembygd. Det läggs ner otroligt många ideella timmar varje år på att vårda det gemensamma kulturarvet och det är väldigt sällan man får ett stort stöd från kommunen, säger Ann.

Ann Pettersson, hembygdskonsulent, Stockholms Läns Hembygdsförbund

Ann Pettersson, hembygdskonsulent, Stockholms Läns Hembygdsförbund

“Snart kommer vi nog att gå över till att mejla ut fakturor för det är ju jättebra att kunna slippa alla portokostnader”

Medlems- och prenumerationsregister

Stockholms Läns Hembygdsförbund är en paraplyorganisation som ska stötta medlemmarna och vara spindeln i nätet när det gäller kontakten med regionen och de regionala funktionerna på Kulturförvaltningen.

–Utöver det anordnar vi också kurser och föreläsningar och ger ut en tidning. Ett stort projekt vi har jobbat med senaste åren handlar om kulturarvet som besöksmål, att öppna upp hembygdsföreningarna för att ta emot turister. Skärgården är ju väldigt populär, men turisterna hittar kanske inte alltid ut till de här platserna, säger Ann.
Stockholms läns hembygdsförbund använder sig sedan 2014 av P1 Medlem Light som medlems- och prenumerationsregister.

– Alla föreningar får ett gratisex av tidningen. En del föreningar väljer att prenumerera till alla medlemmar och kan ha tvåhundrafemtio prenumerationer. Eller så har man kanske bara åtta till styrelsen. Vi har också många enskilda prenumeranter.
Alla prenumerationer hanteras via P1 Medlem Light. Föreningarna beställer tidningen via hemsidan, mejl eller genom att ringa.
– Vi använder fortfarande pappersfakturor eftersom vi har många äldre medlemmar som inte är så bekväma med digitala fakturor, säger Ann. Vi vill inte ha ett blandsystem, men snart kommer vi nog att gå över till att mejla ut fakturor för det är ju jättebra att kunna slippa alla portokostnader.

Som användare av P1 Medlem Light kan man även välja att koppla på OCR-funktionen till sitt bank- eller postgiro. På så sätt slipper man använda listor och registrera varje faktura för sig vilket sparar mycket tid.

Systemet på server

Till en början hade Ann bara P1 Medlem Light lokalt på sin dator. När hon anställde ytterligare en medarbetare på deltid 2021 valde hon att istället lägga det på en server hos PositionEtt.

– Det känns lite säkrare när det kommer till uppdateringar och liknande. Tidigare tog jag kopior och sparade som backup. Nu kommer vi dessutom båda åt det. Hon tycker att samarbetet med PositionEtt har fungerat bra under åren och att hon har fått den hjälp som behövs när något har kört ihop sig.

– Vi har haft några mindre haverier. Under pandemin skulle vi till exempel sänka medlemsavgiften vilket visade sig vara lite knöligt. Det var ett fel i systemet, men utvecklaren fixade det så det löste sig snabbt!


Fotograf: Ann Pettersson
FAKTA Stockholms läns hembygdsförbund
Finns det hembygdsföreningar i Stockholm? Alltför ofta får vi den frågan och svaret är, självklart! Stockholm är hembygd för väldigt många människor, och Stockholms län består av stad, landsbygd, glesbygd, förort, skärgård och allt där emellan. Stockholms läns hembygdsförbund är en paraplyorganisation för länets hembygdsrörelse och våra 120 medlemsföreningar erbjuder årligen...

Anders Stafverfeldt

Anders Stafverfeldt

Försäljning

08-545 870 60