Studio Smile

Rösten avgör valet

Studio Smile hjälper reklambyråer och produktionsbolag att hitta rätt röst till rätt projekt. Deras skräddarsydda FileMakersystem fungerar både som CRM-system och arbetsredskap vid casting.

Det ligger mycket arbete bakom vilken typ av röster som dagligen når våra öron via reklambudskap, informationsfilmer och podcaster.

Som i alla branscher går det trender även här. Just nu är det kvinnliga röster, där det går att ana en dialekt, som dominerar kundernas önskemål, berättar Lotta Wicknertz som tillsammans med Elisabet König driver Studio Smile, en fullservicebyrå inom röstcasting och ljud.

I arkivet finns drygt 1 000 röstfiler som tillhör allt från etablerade skådespelare och karaktärsröster till sångare och professionella speakers.

– Många har varit med länge, andra hör vi av oss till själva, till exempel skådespelare som verkar passa. Vi får även specifika förfrågningar och önskemål. Ibland går det lätt, ibland är det tufft att hitta rätt, säger Lotta. Internationella röster är också efterfrågade så numera jobbar vi mycket med samarbetspartners. I dag satt jag till exempel med en 6-årig engelskspråkig kille som bor i Bangkok eftersom min kund tyckte att han passade bäst för uppdraget. Hans röst är inte en del av mitt arkiv, men av mitt nätverk.

Utvecklas efter behov

Första gången Lotta kom i kontakt med FileMaker var på 90-talet. När hon startade eget företag 2002 kändes det naturligt att fortsätta på samma plattform.

– Vi köpte en del av ett färdigt FileMakersystem för administration och anpassade det efter våra behov. På den tiden hade vi inget röstarkiv utan rösterna låg som mp3-filer på en server.
Dagens Gula system, som Studio Smile kallar sitt FileMakersystem efter företagets gula logga, var från början Rosa systemet och föddes när Lotta startade sitt andra företag 2013. Hon letade efter en FileMaker-leverantör och hittade PositionEtt på nätet.

– De hade en kvinnlig programmerare bland sina konsulter även på den tiden, vilket jag tyckte var kul eftersom vi är två tjejer som driver företaget.

Lotta Wicknertz, Grundare, Studio Smile AB

Lotta Wicknertz, Grundare, Studio Smile AB

"Jag hade ganska klart för mig hur jag ville att det skulle fungera så vi skapade det tillsammans. Sedan dess har det fått växa efter våra behov och hur vi vill presentera saker för kund."

Byggt en egen struktur

För drygt fem år sedan startade hon Studio Smile. Lotta tog med sig Rosa systemet från sitt förra företag, döpte om det till Gula och utvecklade det vidare tillsammans med Jonas Forsberg på PositionEtt. Studio Smile arbetar med röster, inspelning, postproduktion och podcast. Sedan 1,5 år tillbaka spelar de även in material i sina egna nybyggda ljudstudios.

– Vi har en professionell ljudstudio där vi spelar in voiceovers, speakerröster, som ger det där perfekta krispiga ljudet, säger Lotta. Våra ljudproducenter kan, förutom inspelning, också hjälpa till med mixning och ljudläggning.

Gula systemet fungerar både som ett CRM-system och ett arbetsverktyg vid casting. Här kan Lotta söka på olika kriterier såsom exempelvis röstkaraktär, språkkunskaper och dialekter för att hitta rätt röster, ta fram förslag och skicka röstkit till kunder.

– I grova drag, rent systemmässigt, har vi tillsammans byggt upp en struktur för att kunna hantera alla röster, röstprover och röstmatchning mot projekten, säger Jonas. Med hjälp av ett specialbyggt verktyg kan kunderna lyssna på röstproverna och sedan välja vem de vill anlita. Vi har också byggt in en automatisk SMS-tjänst som påminner rösten ett dygn innan om att det är inspelning nästa dag.

Jonas har även kopplat ihop faktureringsdelen i Gula systemet med Fortnox, en plattform för ekonomiadministration. Det innebär att fakturorna skrivs och skickas i väg till kund från Gula systemet, men bokföringsmässigt hamnar de på rätt konton i Fortnox.

– Det är tvåvägssynkat så det går att se i Gula systemet vilka fakturor som är betalda, säger Jonas.

Full koll på bokningarna

Nästa steg är att bygga ett resursplaneringsverktyg, Resursbokning, som kommer att fungera som en bokningskalender i Gula systemet där det ska gå att schemalägga och boka både personer och studios. I dag går det enbart att se när det är inspelning. Bokningskalendern kommer också att fungera som faktureringsunderlag och tidrapportering.

– Som gammal ljudtekniker tycker jag att det är lite extra kul att jobba med Studio Smile, säger Jonas.

– Det ska bli jätteskönt när det är på plats och det snabbt går att se vilken studio som är bokad av vem, när, för vad och vilket projekt det gäller, säger Lotta. Vi har jobbat länge med Jonas och har ett jättebra samarbete. Ibland får han vara på plats hos oss en vecka och jobba bara för att det är så trevligt att ha honom här!


FAKTA Studio Smile
Studio Smile AB är en full-servicebyrå inom röstcasting och ljud. I röstarkivet finns cirka 1 000 röster med allt från etablerade skådespelare och karaktärsröster till sångare och professionella speakers. Företaget har egna ljudstudios där ljudproducenter kan hjälpa till med inspelning, mix och ljudläggning oavsett om det gäller reklam, information eller podcast.
https://www.studiosmile.se

Fredrik Isaksson

Fredrik Isaksson

Försäljning

08-545 870 53