Varbergs fästning

Boka din Biljetto redan nu

Varbergs fästning och Bockstensmannen lockar tusentals besökare varje år. Biljetto gör det enkelt att boka och köpa biljetter till Hallands kulturhistoriska museums evenemang och guidade turer.

Högst upp på berget Varberg, som gett staden dess namn, ligger Varbergs fästning. Sedan 1925 huserar även Hallands kulturhistoriska museum här.

– Det började med en stor borg på 1300-talet, som en dansk greve lät bygga, och på 1600-talet uppförde den danske kungen Kristian IV fästningen med dess stora bastioner och vallar. När den stod klar 1618 var fästningen en av Nordens mäktigaste. Från medeltiden fram till 1931 fungerade den också som ett fängelse, berättar Jesper Hillbom, museiassistent.

I dag är Varbergs fästning ett populärt besöksmål. På museet finns också Bockstensmannen att beskåda, mossliket från 1300-talet som är unikt för Europa med sin otroligt välbevarade dräkt i ylle och det enda kända mosslik som fått pålar slagna genom kroppen.
Själva fästningen är allmän plats där det är fritt fram för besökarna att strosa runt, men museet anordnar även utställningar, guidade turer och dramatiserade visningar där publiken blir en del av skådespelet.

– Under våra guidade turer får besökarna gå in i annars stängda utrymmen som de underjordiska kasematterna (kanonrummen), bastionerna och de gamla fängelsehålorna. I år hade vi strax över 6 000 besökare på våra programpunkter under juni–augusti vilket är ungefär samma siffra som 2019 innan pandemin, säger Jesper.

Bättre översyn med Biljetto

Museet började erbjuda förbokningar till visningarna redan sommaren 2020. Problemet var bara att folk bokade och sedan inte dök upp. Eftersom antalet platser halverats på grund av pandemin ledde det till att vissa visningar gick nästan tomma.

Jesper Hillbom, Museiassistent, Hallands kulturhistoriska museum

Jesper Hillbom, Museiassistent, Hallands kulturhistoriska museum

"Vi ville hitta ett system där besökarna både bokade och betalade sina biljetter direkt. Valet föll på Biljetto från PositionEtt eftersom det finns vissa funktioner där som vi tycker är fördelaktiga."

Framför allt att sajten är skalbar och anpassar sig efter mobilen, läsplattan eller datorn. Vi bestämde oss ganska sent, men vi fick bra hjälp av PositionEtt att snabbt komma i gång med biljettförsäljningen.

Med Biljetto har Hallands kulturhistoriska museum nu fått en egen sajt, anpassad efter den grafiska profilen, där de både kan sälja biljetter och lägga upp ett obegränsat antal evenemang. Varje biljett har en egen unik kod som bara kan användas en gång vid inpassering. Biljetterna viseras med vanlig handscanner eller valfri iOS-enhet som kan läsa streck- och QR-koder.

– En stor fördel med Biljetto är att vi själva har kontrollen och väljer vilka evenemang och vilken information vi vill ge besökarna och slipper att gå via någon annan. Att lägga in våra nya evenemang under hösten gick på en halvtimme. Det blir som ett kalendarium, vilket ökar både försäljningen och vår benägenhet att skapa nya publikevenemang. Det går redan nu att se att vi har fått en ökad merförsäljning.

Egen marknadsföringskanal

Jesper ser framemot att få en helhetslösning under hösten 2021 genom att integrera Biljetto med PositionEtts Blå Boken för att få ett heltäckande affärssystem för bokning och ett komplett datakassasystem för fysisk försäljning över disk.
– Visionen är att besökarna ska kunna förköpa biljetter till våra programpunkter och sedan visa upp biljetten för guiden på plats. Då kan den personal vi avsatte i somras för att visera biljetter jobba med annat eller så sparar vi in en tjänst. Eftersom viseringen går att göra via mobilen kan vi också låta guiden visera biljetter även på kvällstid när själva museet är stängt.

Fredrik Isaksson, säljare på PositionEtt, menar att museer över lag har gått från att visa föremål i montrar till att låta besökarna vara en del av upplevelsen och att Biljetto passar alla aktörer som erbjuder någon typ av upplevelser.
– Det som skiljer oss från våra konkurrenter är att de är fokuserade på platsbiljetter till salonger, konserter och liknande. Vi fokuserar istället på arrangörer som behöver göra mer avancerade upplägg, framför allt evenemang med slottider. Biljetto är utformat för att passa alla som säljer speciella upplevelsearrangemang. Och till skillnad från övriga aktörer får varje arrangör en egen biljettförsäljningskanal hos oss som de sedan kan marknadsföra på egen hand.


Foto: Charlotta Sandelin, Hallands kulturhistoriska museum
FAKTA Varbergs fästning
Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museum

Varbergs fästning är ett av Hallands största besöksmål. Fästningen har medeltida anor och binder samma dansk och svensk historia. Museet grundades 1916 och antog sitt nuvarande namn 2011. Museet är främst känt för Bockstensmannen, mossliket som mördades på 1300-talet. Här finns också den kulknapp som traditionellt anses vara kulan som dödade kung Karl den XII och en fin samling målningar. Museet är en mycket populär mötesplats med många aktiviteter och arrangemang, från julmarknad till dramatiserade visningar till guidade turer.

 

Boka dina biljetter: https://museumhalland.biljetto.com


Fredrik Isaksson

Fredrik Isaksson

Försäljning

08-545 870 53