Årets Nyheter 2024

Vår plan för 2024/2025 har tagit form


Nyheter 2024 PositionEtt AB

PositionEtt laddar för fullt och bjuder på många nyheter. Bland annat ett nytt sätt att arbeta med UI/UX, möjlighet att själv installera FileMaker-klienter och lanseringen av en FAQ för varje app som nås via Mina sidor.

Nytt gränssnitt Blå Boken

PositionEtts Blå Boken, som först såg dagens ljus 1996, är det marknadsledande bokningssystemet för museer och andra aktörer i upplevelsebranschen. I fokus ligger bokning, gruppbokning, biljettförsäljning, planering, butiksförsäljning, kundhantering och statistik. Nu är det dags för en välbehövlig uppdatering av gränssnittet med hjälp av UX (user experience).

– Våra två duktiga UX-designers Johanna och Sonja har intervjuat kunderna för att se hur de jobbar och vad vi kan förbättra, säger Jan Karlsson, VD för PositionEtt. Nästa fas är att ta fram wireframes, trådskisser, baserade på mål och behov, som visar grundläggande layout, navigation och struktur innan vi har en färdig design.

Eftersom det är drygt 500 layouter som ska göras om rör det sig om en ganska lång process. Sista steget blir att bygga ett mer strömlinjeformat gränssnitt i FileMaker som följer trenderna i datavärlden.

– I bästa fall är vi klara i januari 2025. Vi har också flera andra pågående UI/UX-projekt, både med nya kunder där vi bygger nytt från ax till limpa och med gamla kunder som vill modernisera sina FileMakersystem.

Nytt simuleringsläge i P1 Annons

Appen P1 Annons hanterar flera typer av mediekanaler som print, digitalt, mobilt, rörligt, nyhetsbrev och events. Den centrala funktionen är att snabbt och smidigt kunna lägga order för att få ett korrekt orderflöde och fakturering.
I dag bokas allt i skarpt läge, men tanken är att det istället först ska ske via ett simuleringsläge. Med hjälp av en visuell vy går det enkelt att välja produkt, se vilket annonsutrymme som är ledigt för att sedan kunna pröva sig fram genom att boka och ta bort som man vill.
– Det ger en helhetssyn över vad som är bokat, både digitalt och i print, och om det fördelar sig på rätt sätt. När man är nöjd klickar man på ”skapa” och får upp den skarpa orderutgången. Våra regelbundna annonsträffar med kunderna visar att det här är hett efterlängtat och vi räknar med att det kanske är klart till årsskiftet, säger Jan Karlsson.

Installera FileMaker-klienten själv

FileMakerplattformen består oftast av en FileMaker Server och en FileMaker Pro-klient på datorn. Klienten går även att installera via IOS på mobil eller padda. I dag hjälper PositionEtt till med installationen av klienterna på datorerna. Under året kommer ny teknik lanseras som gör att kunden själv kan installera klienten på sin dator vilket sparar tid.
– Vi håller även på att ta fram en uppgraderingsstandard för att kunna uppdatera alla våra appar på ett enklare och snabbare sätt som beräknas vara klart till årsskiftet, säger Jan Karlsson. För appen P1 Search, som vänder sig till rekryteringsföretag, finns det nu en ny version där vi framför allt har förbättrat webbgränssnittet mot kandidater. Den har också fått en väldigt bra iOS-app till mobilen, säger Jan Karlsson.

Den första maj kom version två av BankID-inloggning på mobilen och då försvinner alla gamla BankID-lösningar. En inloggning som även går att använda i FileMaker. För oss som jobbar med integrationer är det en rätt stor sak som vi måste lösa på ett smidigt sätt för våra kunder.

Även Fortnox har kommit med en ny version med Oauth2, vilket är en annan teknik för att verifiera sig i kommunikation mellan maskiner. Det gamla sättet fungerar fortfarande, men nya kunder måste använda sig av Oauth2.

– En annan nyhet är att vi snart kommer att lansera en FAQ för varje app på Mina sidor. På så sätt går det att få svar på de vanligaste frågorna direkt. Det händer mycket just nu och vi hoppas att våra kunder snart ska få tillgång till flera av våra nya lösningar, säger Jan Karlsson.

Publicerad: 2024-06-18