FileMaker 9 lanseras idag!

FileMaker 9 lanseras idag!

Ny (engelsk) version av FileMaker lanseras idag. En av de stora nyheterna i version 9 är direktkoppling mot externa SQL-datakällor som; MySQL-, OracleSQL- och Microsoft SQL-servrar.

FileMaker 9 har över 30 användarvänliga nyheter och inkluderar FileMaker Pro 9, FileMaker Pro 9 Advanced, FileMaker Server 9 och FileMaker Server 9 Advanced. Alla produkter finns tillgängliga på svenska från och med 2 augusti 2007.

I FileMaker Pro 9 ingår många nyheter – både för slutkonsumenter som för utvecklare – för att förenkla skapande, automatisering, delning och rapportering från databaser. Inkluderat är även en ny Quick Start-dialogruta för att snabbt låta nya användare bli produktiva, vilkorsstyrd fältformattering som belyser data baserat på vilka parametrar användaren anger, och möjligheten att skicka e-post till andra FileMaker-användare, med länkar som de kan klicka på för att omedelbart få tillgång till din databas.

Den nya versionen innehåller även nyskapande användarvänliga verktyg för att låta FileMaker-användare och arbetsgrupper enkelt koppla upp sig mot företagsvärlden och webbdata i externa SQL-datakällor: MySQL-, OracleSQL- och Microsoft SQL-servrar.

De nya Server 9 produkterna, som gör det möjligt för arbetsgrupper att dela databaser över sitt nätverk och Internet, kommer med en komplett moderniserad och strömlinjeformad administratörskonsol, så att FileMaker Pro-användare enkelt kan sätta upp och administrera servermjukvara.

Koppla upp dig mot en värld av information via External SQL Data Sources
Genom att använda den nya envägs-, eller tvåvägs direktkopplingen till populära SQL-källor, kan FileMaker Pro 9-användare inom vilken organisation eller företag som helst säkert skapa skräddarsydda rapporter, lägga till uträkningar och andra fält, samt till och med skapa relationer med existerande FileMakerdata – bara genom att använda de enkla verktygen som ingår i FileMaker Pro.

– Genom att koppla FileMaker Pro 9:s lösningar till styrkorna med MySQLs öppna källkod förstärks båda produktlinjerna, både på utvecklar- och användarsidan, berättar Zack Urlocker, produktchef på MySQL.

Med de nya PHP-möjligheterna i FileMaker Server och FileMaker Pro 9 Advanced kan både användare och webbutvecklare publicera information på externa webbsidor, samla information från besökare, och skapa nya lösningar som kombinerar en webbaserad del (front-end) med en FileMaker Pro del (back-end).

Ny dataintegration och enklare databasdesign i FileMaker Pro 9
FileMaker Pro 9 innehåller många nya möjligheter att göra databaser ännu mer uppkopplade för användare, såväl som en svit av avancerade men användarvänliga utvecklings- och anpassningsverktyg för utvecklare. I nyheterna ingår:

• Uppkoppling till en värld av data, genom att enkelt skapa länkar och direkt integrera MS SQL server-, Oracle- och MySQL-data som om det vore FileMaker-baserade data.
• Användarvänliga genombrott, som till exempel FileMaker Quick Start-dialogrutan, som kommer ihåg dina favoriter och ger dig tillgång till nya videos i FileMakers Learning Center samt Skicka länk databasdelning, som med ett enkelt klick skickar ett e-post meddelande med en hyperlänk så att du kan dela dina databaser med andra FileMaker Pro-användare, och bifoga till PDF, vilket gör det möjligt för användare att sammanföra flera olika datarapporter till en enda PDF.
• Mer produktiv databasdesign, som inkluderar skriptgrupperings- och redigeringsverktyg, vilkorsstyrd fältformatering, automatisk storleksförändring, utökade layoutobjekt, förbättrad tab kontroll och en förbättrad webbvisare (webb viewer).

Avancerad databasdesign blir ännu enklare med FileMaker Pro 9 Advanced
Nyheter i FileMaker Pro Advanced som fokuserar på att ge användare snabbare och enklare sätt att skapa avancerade och skräddarsydda databaslösningar inkluderar bland annat:

• Utökad databasdesign rapport- och filhanteringsverktyg, som gör det ännu enklare att modifiera och underhålla databaser.
• Förbättrad ”script debugger” och datavisare, för att identifiera och korrigera skriptfel tidigare i designprocessen.
• PHP Assistentlänk, erbjuder med ett klick åtkomsten av PHP Site Assistant som ingår i FileMaker 9 Server.

FileMaker Server 9 produkterna innehåller den mest omfattande uppgraderingen hittills
FileMaker Server 9 och FileMaker Server 9 Advanced innehåller en en-klicks integration med webben, genom PHP, en enkel maximalt 20 minuter lång installation, samt den mest omfattande omdaningen av serverns gränssnitt någonsin. Med FileMaker Server 9, kan användare skapa en fullt fungerande PHP webbsida med hjälp av FileMaker data på ett par minuter, utan att behöva skriva en rad kod.

Andra nyheter inkluderar skräddarsydd webbpublicering med PHP för att skapa dynamiska datadrivna hemsidor, delad åtkomst till ”live data” från externa SQL-källor, och en webbaserad serverkonsol.

Priser och Tillgänglighet
Alla FileMaker Pro 9 produkter finns omedelbart tillgängliga. Nya användare kan köpa FileMaker Pro 9 för SEK 3.500 (rekommenderat listpris ex. moms) och FileMaker Pro 9 Advanced för SEK 4.500 (rekommenderat listpris ex. moms). Existerande användare av FileMaker 7, 8 och 8.5 kan uppgradera till FileMaker Pro 9 för SEK 2.100 (rekommenderat listpris ex moms). Existerande användare av FileMaker Developer 7, FileMaker Pro 8 och 8.5 Advanced, samt FileMaker 7, 8, 8.5 och 9 kan uppgradera till FileMaker Pro 9 Advanced för SEK 2.700 (rekommenderat listpris ex.moms).

FileMaker Server 9 kostar SEK 9.000 (rekommenderat listpris ex. moms) och FileMaker Server 9 Advanced kostar SEK 22.500 (rekommenderat listpris ex. moms). Existerande användare av FileMaker Server 7 och 8 kan uppgradera till FileMaker Server 9 för SEK 5.400 (rekommenderat listpris ex. moms). Existerande användare av FileMaker Server 7 och 8 Advanced kan uppgradera till FileMaker Server 9 Advanced för SEK 6.750 (rekommenderat listpris ex. moms). FileMaker erbjuder licensrabatter för volymanvändare såväl som för utbildnings- och icke vinstdrivande organisationer.

Källa: filemaker.se